lunes, 4 de julio de 2011

Un tríptic repassa el megalitisme al Parc del Montnegre i el Corredor

El Parc del Montnegre i el Corredor és ple d'història natural i humana. Durant la prehistòria aquestes terres foren ocupades per l'home. Especialment la Serralada Litoral va ser un exponent del fenomen megalític. Així ho explica el tríptic que ha editat l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació sobre el megalitisme al parc, que recull informació i fotografies de 15 dòlmens.

Quan l'home prehistòric ja havia ocupat les planes fèrtils per explotar-les agrícolament, durant el neolític, i també s'havia iniciat la ramaderia, el control del territori havia esdevingut vital per a les comunitats que vivien en petits poblats fets de materials peribles.

Paral·lelament, l'home del neolític va començar a evidenciar unes inquietuds espirituals força marcades que varen trobar la seva màxima eclosió amb l'aparició del megalitisme durant el neolític mitjà, vers el 5500 abans de Crist.

Així doncs, començaren a construir dòlmens, llocs on enterraven els membres principals de la comunitat. La construcció d'aquests dòlmens implicaven tot un grup humà important que controlava el territori i que construïa no només per als morts sinó també per a major glòria dels vius. Els coneixements tècnics desplegats per construir els dòlmens eren admirables. Però, a més a més de dòlmens, també erigien menhirs, gravaven pedres, feien cromlecs...

La Serralada Litoral representa un moment d'expansió final del fenomen megalític respecte de la resta de Catalunya, que va tenir la seva màxima expressió vers el tercer mil·lenni.


Font de la informació
Parc del Montnegre i el Corredor

No hay comentarios:

Publicar un comentario