miércoles, 26 de enero de 2011

“El Consell s'ha guanyat a pols el reconeixement”

“Les bases hi són, i també el compromís ferm de la majoria de forces polítiques de resoldre el problema, i hi ha un traçat sobre la taula”
“El turisme, el Tecnocampus, l'oferta de serveis i l'especialització de les empreses ens ajudaran a sortir de la crisi”
Josep Jo (Dosrius, 1956) enllesteix el segon mandat com a president del Consell Comarcal del Maresme. Optimista de mena, el també alcalde socialista de Dosrius defensa la feina d'una administració “que si no hi fos s'hauria de crear”, amb un govern d'ampli consens amb CiU i ERC “on no han faltat els grans debats, però on s'ha imposat el bé per al territori”.

Segon mandat al capdavant del Consell Comarcal del Maresme –el primer va ser entre el l'any 1999 i el 2003–. Com el definiria?

Molt millor que l'anterior, perquè hem pogut treballar les bases que s'havien apuntat llavors, sobretot pel que fa al Pla Estratègic 2015. Quan comences un mandat sempre treus del calaix un full en blanc i apuntes els objectius a assolir i quan l'acabes veus que a banda dels apuntats n'hi ha d'altres que també s'han aconseguit. Aquesta és la sensació que em queda.

Com ara?

Ens vam posar un llistó molt alt, com ara consensuar un projecte de mobilitat ampli i viable per a la comarca més enllà de les preferències polítiques. Ha estat el gran encert del mandat.

Un projecte que, de moment, no ha prosperat.

Però les bases hi són. I el compromís ferm de la majoria de forces polítiques de resoldre el problema, i hi ha un traçat sobre la taula. Ara només cal desenvolupar-lo, perquè els calendaris hi són. Si ara no hi han recursos públics suficients, m'estic segur que en tornaran a haver-n'hi en un futur.

El Consell Comarcal ja és vist per la resta d'Ajuntaments com un organisme eficaç?

S'ha guanyat a pols el reconeixement. Ja no té cabuda el debat encetat per alguns sectors sobre la seva supressió. Qui coneix la gestió que fan aquests organismes sap que són imprescindibles, i més en una època de crisi com l'actual que reclama polítiques globals i d'estalvi en el territori amb grans professionals, i també amb molta imaginació.

Administrativament el Maresme és una comarca. Però, ja ha aconseguit ser-ho per a la gent que hi viu?

El Consell ha entès aquesta diversitat i l'ha recollit en la feina que ha fet, sempre buscant l'equilibri i donant resposta a les diferents necessitats. Com a exemple, en el consell d'alcaldes hi ha una participació del 90% de mitjana dels trenta representants.

Enumeri'm els objectius assolits segons el seu ordre de prioritat.

A banda de la mobilitat, clau en aquests quatre anys, el desenvolupament del Pla Estratègic 2015, que marca les línies estratègiques de futur per a la comarca en àmbits tan diversos com l'economia o la sostenibilitat. També em sento especialment orgullós d'haver aconseguit tirar endavant la Challenge, que ens distingeix com a territori de grans esdeveniments esportius, malgrat les dificultats afegides.

El Consell és l'única administració capaç d'abanderar polítiques globals per al territori?

És la seva feina principal, perquè ha d'estar per sobre dels interessos propis i limitats dels municipis. I no és fàcil, li ho asseguro.

Dóna la imatge d'un organisme que es regeix més enllà dels colors polítics, que d'altra banda hi són.

En el moment que seus al voltant d'una taula amb persones que tenen vocació de govern i el territori com a principal preocupació, és molt fàcil arribar a grans acords. Pel bé de la comarca sempre arribes a acords.

Quins motors faran sortir de la crisi al Maresme?

El turisme, el Tecnocampus, l'oferta de serveis i l'especialització de les empreses. Ens adaptarem i en sortirem enfortits.

PERFIL
Pagès de professió. Casat i amb dos fills, es confessa enamorat de la política local, la de màxima proximitat ,que comporta que els veïns l'aturin pel carrer per parlar dels seus problemes. El segon mandat al Consell l'ha deixat amb ganes de continuar. “Però serà el partit qui decidirà”, diu.

Publicat a El Punt, 26/01/2011

No hay comentarios:

Publicar un comentario