jueves, 25 de agosto de 2011

Protecció Civil activa l'alerta del Pla INFOCAT i demana precaució extrema per l'alt risc d'incendi a tot el territori excepte al Pirineu

  • El risc augmenta per la coincidència de l’acumulació de dies d’ambient sec, les altes temperatures que es preveuen i la predicció d’entrada de vent de ponent i Mestral (divendres i dissabte) i tramuntana (dissabte)
  • La decisió s’ha pres en la reunió del Comitè de Seguiment del Pla Infocat, que ha tingut lloc aquesta tarda a les instal·lacions del Centre de Coordinació d’Emergències
  • Demà, la previsió indica que les zones amb el risc més elevat són l’Anoia, Conca de Barberà, Alt Camp, Priorat, Terra Alta i Baix Ebre.
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat, a les 18.20 hores, la fase d’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT,per la previsió meteorològica, marcada per l’entrada de vents, la sequera acumulada i les altes temperatures de les darreres setmanes.
 
Demà, les zones amb el risc més alt seran les comarques de l’Anoia, Conca de Barberà, Alt Camp, Priorat, Terra Alta i Baix Ebre.
El risc d’incendi forestal també serà alt a la Catalunya Central, Barcelona, Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida (excepte les comarques de Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Garrotxa), i Girona (excepte) Cerdanya, Ripollès i Garrotxa.
 
Recordem que el risc d’incendi es manté elevat des del passat dimecres 17 d’agost, en que la DGPC va emetre una prealerta del Pla INFOCAT. Divendres, 19 d’agost va passar a fase d’alerta, coincidint amb l’Onada de Calor. Des del passat dimarts, 23 d’agost, quan es va desactivar la fase d’alerta, el pla ha estat en situació de prealerta.
 
L’activació en fase d’alerta s’ha decidit en la reunió, d’aquesta tarda, del Comitè de Seguiment de l’INFOCAT, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT), de la Direcció General de Protecció Civil, presidida pel Director General de Protecció Civil, Manel Pardo, i amb l’assistència de la Subdirectora de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, Rosa Torres , comandaments de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, , i comandaments del Cos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Servei Meteorològic i Diputació de Barcelona.
 
Tot i que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) no preveu que la situació obligui a emetre un avís de situació meteorològica per risc de vents, s’espera l’entrada de vents de ponent i Mestral (divendres i dissabte) i la Tramuntana (dissabte) que podrien assolir ratxes de 50 a 60 km/h i que bufaran de forma sostinguda entorn als 30 km/h. Aquests vents, tot i que no arribin a superar el llindar per emetre una situació de risc per vent, sí que suposen un component de risc molt elevat en cas de que es produís un incendi forestal.
 
La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat ha informat que no faran el tancament d’espais a la ciutadania. Amb tot, es demana a la ciutadania que, en la mesura del possible, eviti els desplaçaments a les zones de més risc i sobre tot, eviti comportaments que puguin ser de risc i puguin derivar en perill d’incendi. D’altra banda, la DG de Medi Natural i Biodiversitat ha suspès els permisos i altres treballs habituals del seu personal i dedicaran els efectius de guàrdia dels Agents Rurals i els Mitjans Aeris d’aquest cos a tasques de vigilància.
 
Els Bombers de la Generalitat han denegat festes i permisos, per demà i dissabte, i començaran a fer el desplaçament de recursos i personal a les zones de risc, així com la mobilització de les Columnes Mòbils cap a llocs estratègics.
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT), la Direcció General de Protecció Civil, fa seguiment de l’evolució de la situació i de qualsevol incident que es pugui produir. Es demana a la població extremar les precaucions.
 
En cas de detectar indicis d’incendi forestal truqueu al 112 i allunyeu-vos de la zona. Tot i això, si us veieu sorpresos per un incendi seguiu els Consells d’Autoprotecció enfront els incendis forestals.
 
 
Consells preventius
 
  • No feu mai foc al bosc ni al voltant.
  • No llenceu llumins ni cigarretes, ni feu focs d’artifici en zones properes al bosc. Sobre tot, no llenceu burilles des del cotxe, tot i que us sembli que estan perfectament apagades.
  • No circuleu amb el vehicle fora dels camins autoritzats.
 
Si un incendi us sorprèn a camp obert
 
  • Allunyeu-vos en direcció oposada al vent i, si podeu, entreu en zona ja cremada.
  • Si sou al cotxe, atureu-vos i tanqueu els vidres.
  • Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous o coves.
  • Si sou a prop del mar o rius, acosteu-vos a l’aigua i, si cal, fiqueu-vos a dins.
 
Si un incendi arriba a l’habitatge on us trobeu
 
  • Truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.
  • Remulleu les parts que puguin estar amenaçades.
  • Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de llum i gas, agafeu les coses imprescindibles (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat el més ràpid possible.
  • Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu les portes i finestres i tapeu qualsevol forat. Col·loqueu tovalloles molles sota les portes, i, si el fum és intens, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.
 
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu el mapa de risc d’incendis i els webs d’informació meteorològica i viària.
 
Enllaços d’interès:
 

2 comentarios:

  1. Correctas y precisas las indicaciones,tengamoslas en cuenta,pueden salvarnos la visa,gracias.

    ResponderEliminar
  2. Quise decir la vida,disculpas

    ResponderEliminar