lunes, 20 de junio de 2011

Rebuda de la Flama del Canigó a Dosrius -23 de juny 2011-


L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Artes de Tec (el Vallespir), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan en la pica d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu.

El nou costum pren una gran força en poc temps, de tal forma que avui és pràcticament impossible trobar una sola foguera a Catalunya Nord que no sigui encesa amb la Flama del Canigó. L’any 1966 el foc creua per primera vegada la duana i arriba a Vic. Són èpoques ben difícils, sovint de clandestinitat. A poc a poc la xarxa es va estenent i el foc, escampat per tot el Principat, ja arriba al País Valencià.

El 22 de juny, com cada any, un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafarà el foc que des de 1955 resta encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i pujaran al cim del Canigó; passaran la nit vetllant la Flama i, a trenc d’alba, iniciaran el descens perquè la Flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

No hem d’oblidar que el diumenge abans de sant Joan se celebra l’aplec del Canigó, trobada que té per finalitat pujar al cim, de 2.784 metres, feixos de llenya portats per gent de les més diverses contrades del nostre país. Aquests feixos serviran per encendre la foguera que, la nit de sant Joan, cremarà dalt del cim, de la qual s’agafarà foc nou per ser retornat al Museu de la Casa Pairal.

La Flama del Canigó és rebuda pel Parlament de Catalunya, ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals i
esportives. Cal, doncs, que aquesta Flama del Canigó arribi i es mantingui arreu dels Països Catalans, i que aquest
Foc de Sant Joan perduri com a símbol d’esperança i de germanor d’una comunitat que vol i necessita recuperar
plenament el seu sentit de Pàtria, socialment justa, políticament lliure, econòmicament pròspera i culturalment digna.

PROGRAMA D’ACTES A DOSRIUS

Enguany, la Flama del Canigó serà rebuda al municipi de Dosrius per diverses entitats culturals i associatives, i arribarà als tres nuclis, amb el següent programa:

Dijous, 23 de juny de 2011

18:00h
La Flama del Canigó arribarà al nostre municipi pel Coll de Can Bordoi (carretera de Llinars del Vallès) i un grup de corredors i ciclistes la portaran fins al poble.
Rebuda de la Flama del Canigó a la Glorieta de Catalunya de Dosrius on es llegirà el manifest s’encendrà un peveter perquè la resta de municipis del baix Maresme puguin encendre les seves torxes. L’acte acabarà amb un ball dels Gegants de Dosrius, l’actuació de la Coral Clúster i un refrigeri amb coca i cava.
Seguidament diversos corredors i ciclistes del municipi portaran la Flama del Canigó fins a Can Massuet del Far i Canyamars.

21:00h
Revetlles populars amb l’encesa de peveters i lectura del manifest de la Flama del Canigó a Piscines de Can Massuet del Far i al Pla de Can Sus (Canyamars)

L’acte és obert a tothom. Si voleu participar-hi activament,veniu a la Glorieta de Catalunya (Dosrius) a partir de les 17:30h

Samarretes de la Flama del Canigó. Talles 7-8, 9-11, S, M, L i XL. Preu no socis: 12€   Preu socis: 5€
Cal que les reserveu a l’email a info@cedosrius.org abans del dia 21 de juny de 2011

http://www.flama.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario